Ce ar trebui să mănânce femeile cu cancer de sân? Dieta care măreşte şansele de a învinge boala

alimente

Pentru a-şi spori şansele de vindecare, femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar ar trebui să urmeze un regim alimentar pe bază de plante, arată cel mai amplu studiu realizat până acum asupra supravieţuirii în cazul acestui tip de cancer.

Iată principalele recomandări ale autorilor studiului:

• baza alimentaţiei trebuie să o constituie fructele, legumele, cerealele integrale (care trebuie să reprezinte două treimi din cantitatea de alimente consumată)
  • carnea poate fi consumată în cantităţi mici, dar evitaţi mezelurile (cârnaţi, şuncă etc.)
  • evitaţi şi alte alimente bogate în grăsimi saturate, precum lactatele şi produsele de patiserie
  • în schimb, sunt recomandate produsele din soia, inclusiv tofu şi lapte de soia

World Cancer Research Fund nu a făcut recomandări mai detaliate, afirmând că, în vreme ce prevenirea cancerului de sân este un domeniu bine studiat, problema supravieţuirii în caz de cancer mamar a început să fie studiată mult mai recent şi sunt necesare urgent cercetări mai aprofundate.

În urma descoperirii de noi căi de tratament, şansele de supravieţuire în urma diagnosticării acestui tip de cancer s-au îmbunătăţit mult; totuşi, la nivel mondial, cancerul de sân face o jumătate de milion de victime anual.

Studiul actual, cel mai amplu realizat până acum asupra acestei probleme, a analizat date din 85 de studii ce implicau, în total, peste 165.000 de femei din întreaga lume.

În ansamblu, studiul sugerează că femeile atinse de cancer de sân îşi pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire dacă adoptă anumite obiceiuri legate de stilul de viaţă: o alimentaţie nu neapărat vegetariană, dar bogată în alimente de origine vegetală, mai săracă în calorii şi bogată în fibre; menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi practicarea exerciţiului fizic.