Nu există boli incurabile, există doar boli pentru care omul nu a găsit încă vindecare.
Bernard Baruch
CATEVA METODE CARE TE FACE SA EVITI CANCERUL DE SAN
Programul gratuit de reconstructie mamara cu silicon, dupa mastectomie, a primit finantare pentru anul acesta. In 17 spitale din tara se pot face interventii reparatorii, iar costurile protezelor sunt acoperite de stat.
Pentru tratamentul chirurgical al fiecarei bolnave, Casa de Sanatate va deconta 700 de euro. 800 de paciente mutilate de cancerul la san pot fi incluse deja in acest program national.
In ultimele 3 luni ale anului trecut, doar 124 de bolnave de cancer la san au beneficiat si de reconstructie cu proteza de silicon. Tratamentul, dar si implantul au fost decontate de catre stat, printr-un program national. Cum la noi in fiecare an 7000 de femei afla ca au cancer la san si majoritatea trec prin interventii mutilante, se impunea continuarea acestuia. Si tot mai des, tumorile maligne sunt depistate frecvent la fete tinere.
Cum e si cazul Roxanei. Dupa ce sora ei a murit de cancer acum 8 ani, in 2014, la 25 ani, ea a fost diagnosticata cu o tumoare maligna la sanul stang si a suferit o interventie mutilanta.
Roxana Bratu, pacienta: "Nodulul era foarte mic cand am aflat de el, avea sub un centrimetru. Am inceput o aventura care s-a terminat cu o operatie de reconstructie mamara bilaterala, dupa mastectomie."
Pentru fiecare bolnava, statul va deconta 700 de euro, iar operatiile de reconstructie mamara dupa mastectomie se pot face gratuit, in 17 spitale: 8 in Bucuresti si restul din Timisoara, Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Craiova, Oradea si Targu MuresAnul acesta, 800 de paciente diagnosticate cu cancer la san si care au indicatie pentru proteze mamare vor fi operate gratuit in mai multe spitale din tara. Pentru acest an, statul a alocat peste jumatate de milion de euro.
Deocamdata in acest program, statul acopera numai proteza de silicon, iar chirurgii spun ca la unele paciente sunt necesare si alte dispozitive medicale
Profesor doctor Alexandru Blidaru, seful clinicii de chirurgie a Institutului Oncologic Bucuresti: "Mai avem nevoie de implanturi textile, niste plase cu care sa ancoram proteza, dar speram sa fie si ele decontate. Costa cam 5 - 10 milioane. Exista lista asteptare pentru echipa noastra, 27 de paciente."
Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea cancerului de san. Cu un tratament care respecta standardele mondiale, cancerul mamar decoperit in stadii incipiente are sanse de vindecare de 96%.
Ceea ce noi numim în prezent cancer la sân ar trebui să fie văzut drept 10 afecţiuni distincte, susţine un studiu internaţional.
Studiul a avut la bază examinarea unui număr de 2000 de femei care sufereau de cancer mamar, iar specialiştii spun că rezultatele ar putea ajuta la crearea unor tratamente personalizate pentru fiecare pacientă în parte.
Programul gratuit de reconstructie mamara cu silicon, dupa mastectomie, a primit finantare pentru anul acesta. In 17 spitale din tara se pot face interventii reparatorii, iar costurile protezelor sunt acoperite de stat.
Citește mai departe...Gena care declanşează una dintre cele mai periculoase forme de cancer mamar a fost identificată de cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, care speră să producă pe baza descoperirii lor o serie de tratamente noi şi eficiente împotriva acestei maladii.
Citește mai departe...Primul centru din România şi din estul Europei pentru terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului, OncoGen, a fost inaugurat, vineri, la Timişoara, în urma unei investiţii de peste 54 de milioane de lei, bani europeni, iar aici urmează să lucreze 25 de persoane.
Citește mai departe...