Nu există boli incurabile, există doar boli pentru care omul nu a găsit încă vindecare.
Bernard Baruch
CATEVA METODE CARE TE FACE SA EVITI CANCERUL DE SAN
Ne dorim să oferim un zâmbet, o clipă de bucurie, speranţa, multă culoare, o poveste, o carte. Pentru că BIBLIOTECA Spitalului de Urgenţă pentru Copii LOUIS ŢURCANU, secţia Onco-Hematologie are nevoie de CĂRŢI NOI.
‘Mulţi ştiu cum trece vremea în spital, indiferent că este un salon cald şi luxos dintr-o clinică privată sau un salon neprietenos dintr-un spital de stat. Iar într-un salon de pediatrie dintr-un spital de stat sunt mulţi copii, puţin spaţiu, copiii sunt deseori fără stare, se plictisesc rapid, mamele sunt şi ele la limita răbdării, grija când puiul este bolnav parcă ia dimensiuni colosale în spital, unde să mai găseşti energie şi idei pentru joaca şi conectarea cu micul om? Dar când am scos cartea cu poveşti pentru E, am simţit toate antenuţele aprinse spre noi. Copiii au intrat pe alte tărâmuri, s-au distrat, şi-a imaginat fiecare povestea în stilul său, au întrebat şi şi-au dat răspunsuri. Pentru că orice carte te lasă să-ţi alegi singur o parte mare din gânduri. Un film îţi arată casa verde, pe când o carte bună te invită să o desenezi tu, să o înfrumuseţezi şi să o descoperi în felul tău.’ (Paula I)
Basmele sunt pentru copii primele trepte ale vieţii, care îndrumă şi hrănesc acele temelii sufleteşti din care mai târziu răsar speranţele vieţii şi se nasc idealuri. Valoarea basmelor stă, nu într-o scurtă evadare literară din realitate, ci în darul încrederii că Binele e cu adevărat mai puternic decât Răul, că realitatea cea mai întunecoasă poate deveni oricând ‘şi-au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi’. Poveştile, prin natura lor, evidenţiază anumite provocări prin care trebuie să treacă personajele. În acest mod, copiii învaţă că lucrurile nedorite se pot întâmpla oricui, însă trebuie să-şi găsească încrederea şi puterea interioară. La orice vârstă, omul este o fiinţă care se hrăneşte cu poveşti, dar copiii care trec prin încercări la vârsta cea mai fragedă au mare nevoie să descopere comoara de aur din propriul suflet, cum altfel decât prin poveşti?
Tocmai de aceea, credem că şi cea mai mică străduinţă pe care o putem face, cum ar fi acum donarea unei cărţi Spitalului de copii Louis Ţurcanu din Timişoara, poate aduce un mare plus de bine, fericire, folos si recunoştinţă.
Asociaţia oncologică Părintele Arsenie Boca, sprijinită de LIBRĂRIILE CĂRTUREŞTI din Timişoara organizează o CAMPANIE derulată în PERIOADA 1-14 februarie de strângere de cărţi.
CĂRTUREŞTI dăruieşte 20 de cărti noi bibliotecii, iar în plus mai oferă şi un DISCOUNT celor care cumpără cărţi din librăriile Cărtureşti şi le donează bibliotecii Spitalului Louis Ţurcanu. Cărţile achiziţionate astfel rămân la librăria Cărtureşti, în sertarul lor special, urmând ca noi, echipa asociaţiei, să mutăm cărţile de la ei, la biblioteca spitalului. Dacă doriţi să dăruiţi orice altceva decât o carte- un joc, o păpuşă, un creion- totul e cu drag primit, insistăm doar să fie jucării noi pentru a proteja copiii care deja au imunitatea scăzută.
Mulţumim din suflet în numele copiilor şi promitem să vă ţinem la curent cu desfăşurarea campaniei. (Paula Iftimescu)
‘Citește asimilând, nu simplu citind – că nu-i vorba de-a împlini o normă, ci un canon – aceasta-i norma sau principiul. Citește trăind, nu memorizând. A citi trăind, bucurându-te de frumusețea unei idei, te construiește conștient și subconștient, iar timpul scoate cele sădite acolo așa, cândva, ca pe ale tale. Ceea ce rămane după ce ai uitat tot ce ai citit, ACEEA îți aparține cu adevărat; ACEEA ai asimilat. Deci nu te îndrum de-a citi ca să-ți încarci memoria, aceasta e bibliografie și slavă deșarta; ci de a crește sufletul și pe aripile artei mântuirii’ – Părintele Arsenie Boca
LATER EDIT:
Prima campanie a asociatiei AOPAB ne-a adus o mare satisfactie la finalul ei. Am mai spus-o, dar o mai spunem inca o data: ‘Sunteti uluitori!’ . Fara voi, nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat, oameni generosi cu suflet mare! Carte langa carte, inima langa inima, impreuna am facut o fapta buna. Multumim ca sunteti, multumim ca v-ati implicat! Multumim Editura Univers Enciclopedic si Editura Brumarel pentru numarul mare de carti oferite copiilor!
Cele peste 250 de carti de povesti, jocurile si puzzle-urile, creioanele si jucarile, masinutele si papuselele daruite de voi vor oferi de-acum un aer proaspat si colorat bibliotecii si locului de joaca de la Spitalul de copii Louis Turcanu prin campania ‘Povesti nemuritoare pentru suflete nemuritoare’.
Multumim Robert Serban pentru prezenta si ganduri! Multumim Titu Bojin ca ati fost alaturi de noi! Multumim MMC si oamenilor care au ajutat la organizare si s-au implicat in mod direct! Iar Dr Mihai Gafencu a reprezentat spitalul intr-un mod cat se poate de sufletist, multumim!
Video conferinta aici: http://www.banatulazi.ro/2016/02/15/biblioteca-moderna-pentru-micutii-cu-cancer-care-ajung-la-spitalul-de-copii-din-timisoara-video/
Video conferinta aici : http://www.banatulazi.ro/2016/02/15/biblioteca-moderna-pentru-micutii-cu-cancer-care-ajung-la-spitalul-de-copii-din-timisoara-video/
Ceea ce noi numim în prezent cancer la sân ar trebui să fie văzut drept 10 afecţiuni distincte, susţine un studiu internaţional.
Studiul a avut la bază examinarea unui număr de 2000 de femei care sufereau de cancer mamar, iar specialiştii spun că rezultatele ar putea ajuta la crearea unor tratamente personalizate pentru fiecare pacientă în parte.
Programul gratuit de reconstructie mamara cu silicon, dupa mastectomie, a primit finantare pentru anul acesta. In 17 spitale din tara se pot face interventii reparatorii, iar costurile protezelor sunt acoperite de stat.
Citește mai departe...Gena care declanşează una dintre cele mai periculoase forme de cancer mamar a fost identificată de cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, care speră să producă pe baza descoperirii lor o serie de tratamente noi şi eficiente împotriva acestei maladii.
Citește mai departe...Primul centru din România şi din estul Europei pentru terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului, OncoGen, a fost inaugurat, vineri, la Timişoara, în urma unei investiţii de peste 54 de milioane de lei, bani europeni, iar aici urmează să lucreze 25 de persoane.
Citește mai departe...