Nu există boli incurabile, există doar boli pentru care omul nu a găsit încă vindecare.
Bernard Baruch
CATEVA METODE CARE TE FACE SA EVITI CANCERUL DE SAN
România este pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer la femei.
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei și al treilea cel mai frecvent cancer în toată populația din România.
Anual, 8000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân și alte 3000 mor prin cancer la sân.
România este pe ultimul loc în UE, cu doar 8% dintre femei care au beneficiat de o mamografie în ultimii 2 ani. În Bulgaria 21,9% din femei au făcut o mamografie în ultimii doi ani, iar în Ungaria 64,5%.
Screening-ul pentru cancerul de sân utilizând mamografia bilaterală poate avea ca rezultat scăderea mortalităţii specifice cu până la 30% în populaţia feminină din grupa de vârstă 50-69 ani (2.630.250 femei în 2008, total România). Studiile de cost-eficienţă nu au produs rezultate concludente la grupele de vârstă mai tinere, precum 40-49 ani.
Recomandarea Consiliului Uniunii Europene se adresează în special noilor state membre care nu au implementat încă programe organizate de screening pentru cancer.
Implementarea programelor organizate populaționale, prioritizarea activităților de asigurare a calității, cum sunt educația medicală continuă și evaluarea, alături de organizarea unităților specializate în patologia sânului sunt considerate a fi elemente esențiale ale scuccesului programelor de screening pentru cancerul de sân.
Programele de screening pentru cancerul de sân sunt programe complexe și multidisciplinare, care necesită personal instruit adecvat și continuu, la curent cu progresele în domeniul echipamentelor specializate.
Screening-ul pentru cancerul de sân vizează populația sănătoasă și asimptomatică, ceea ce implică o prezentare adecvată și nedistorsionată a informației, astfel încât să permită alegerea în deplină cunoștință de cauză.
Mamografia reprezintă metoda cea mai eficace și cost-eficientă în screening-ul pentru cancerul de sân. O atenție specială trebuie acordată calității executării și intrepretării mamografiilor, pentru a obține un echilibru adecvat între specificitatea și sensibilitatea testului.
Succesul programelor de screening are la bază atât o bună comunicare cu populația, cât și o bună comunicare și colaborare între categoriile de specialiști implicați în diagnosticarea și tratarea cancerului de sân. Este absolut necesar ca sistemul de sănătate să fie capabil să preia pentru diagnostic şi tratament gratuit toate cazurile depistate pozitiv la screening.
Este esențial ca programele organizate de screening să fie gratuite pentru toate categoriile de femei eligibile.
O bună colaborare și cooperare între specialiști asigură o acoperire largă a populației feminine eligibile și, prin urmare, o eficacitate crescută a programului.
Formarea si educația medicală continuă în domeniul asigurării calității în screening-ul pentru cancer sunt condiții esențiale ale unui program de succes.
România intenționează să organizeze screening-ul pentru cancerul de sân la femeile din grupa de vârstă 50-69 ani (2.630.250 femei în 2008, total România), utilizând mamografia bilaterală, o dată la 2 ani.
Sursa: ms.ro
Ceea ce noi numim în prezent cancer la sân ar trebui să fie văzut drept 10 afecţiuni distincte, susţine un studiu internaţional.
Studiul a avut la bază examinarea unui număr de 2000 de femei care sufereau de cancer mamar, iar specialiştii spun că rezultatele ar putea ajuta la crearea unor tratamente personalizate pentru fiecare pacientă în parte.
Programul gratuit de reconstructie mamara cu silicon, dupa mastectomie, a primit finantare pentru anul acesta. In 17 spitale din tara se pot face interventii reparatorii, iar costurile protezelor sunt acoperite de stat.
Citește mai departe...Gena care declanşează una dintre cele mai periculoase forme de cancer mamar a fost identificată de cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, care speră să producă pe baza descoperirii lor o serie de tratamente noi şi eficiente împotriva acestei maladii.
Citește mai departe...Primul centru din România şi din estul Europei pentru terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului, OncoGen, a fost inaugurat, vineri, la Timişoara, în urma unei investiţii de peste 54 de milioane de lei, bani europeni, iar aici urmează să lucreze 25 de persoane.
Citește mai departe...